👷‍ Deze website loopt op haar laatste benen. In januari 2023 zal ze van het internet verdwijnen.👋
Sint-Kruizenaars -  Crul Jules -  heemkundesintkruis

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Jules Crul

Jules Crul x Reinhilde Ramon 1927

Jules Crul (1896-1944) en Reinhilde Ramon (1902-1989)

 

Jules Crul is geboren in Adegem in 1896. Hij was werkzaam als tuinier in het tuinbouwbedrijf van Oscar Dumon. In 1931 werd hij wegens de crisis ontslagen. Hij kon echter als tuinier aan de slag in het vermaarde tuinbouwbedrijf van de familie Frederick Sander in Sint-Andries, gespecialiseerd in de teelt van camelia’s en orchideeën. In zijn vrije uren kluste hij bij in het palm- en laurierkwekersbedrijf en bloemisterij van buurman Mahieu, gelegen tussen de Julius Delaplacestraat en de Moerkerkse Steenweg. Nu verkaveling Watervlietstraat.  

In 1927 trouwde Jules Crul met Reinhilde Ramon, geboren in Assebroek op 15 augustus 1902. Zij  was gouvernante in villa Puyenbrouck, bij de familie Jean de Maleingreau d’Hembise. Na hun huwelijk woonden zij in de Klaverstraat te Brugge, waar Jules tuinier was in het tuinbouwbedrijf Dumon. Na zijn ontslag verhuisden zij naar de Moerkerksesteenweg 112 in Sint-Kruis.

Reinhilde werd modiste, ontwerpster van hoeden en startte een eigen hoedenwinkel.                        

Jules Crul bij de mobilisatie in 1940            Daniël, Jules, Antoine, Reinhilde

Roekeloosheid of verzet? 

 

Tijdens WO II kreeg vader Jules het aan de stok met de Duitse bezetter. In de koude winter van 1941 heeft hij ettelijke nachten in de serres van bloemisterij Mahieu geslapen, omdat hij ‘gezocht’ werd. Naar het schijnt voor het saboteren en doorsnijden van telefoonkabels. Hij werd samen met zijn vriend opgepakt en moest in opdracht van de Duitsers, de nog bestaande bunker aan het Apertje bewaken. Deze was volgestouwd met munitie.

Zoon Daniël kreeg van vader gestolen munitie die hij, samen met zijn boezemvriend Omer Goens, in de Damse vaart gooide, om de vis op te schrikken voor een betere vangst.

 

Samen met andere Sint-Kruizenaars werd Daniël in 1944 opgevorderd door de ‘Organisation TODT’ om op het vliegveld van Male sparrentakken tot houten palen met punten te vervaardigen. Deze zogenaamde ‘asperges van Rommel’ werden in opdracht van generaal Rommel, de bevelhebber van de ‘Atlantic Wall’, op het strand van de Belgische kust in het zand vastgezet. Met de dreigende pieken naar boven, om het landen van zweefvliegtuigen en landingsvaartuigen van de geallieerden te verhinderen en te bemoeilijken.

Jules werd betrapt op het bezit van clandestiene radio-ontvangstapparatuur, een systeem op zolder gemonteerd aan een metalen bed, dat als antenne dienst deed.

Naarmate de oorlog vorderde werden de levensomstandigheden hachelijker. Moeder Reinhilde retoucheerde kostuums tot die op Duitse uniformen leken, om te kunnen infiltreren in de depots en de achterhaven van Brugge om aan eten en aan munitie geraken.

Op 15 mei 1944 is Jules Crul door ziekte en ontbering gestorven.

 

Nood doet leven…

Weduwe Reinhilde Ramon, moeder van twee zonen, Daniël 16 en Antoine 8 jaar oud, was op overleven aangewezen. Dank zij haar creatieve geest, vaardige handen en passionele gedrevenheid slaagde zij met glans.   

 “Daniël Crul en vriend Jan Cools uit Knokke, studenten Sint-Lucasinstituut Gent, 1945”

 

 

De zonen, Danïel en Antoine Crul, ontwikkelden hun uitzonderlijke kunstenaarstalenten aan de Academie te Brugge en aan het Sint-Lucasinstituut te Gent. Met passie en gedreven inzet bouwden zij hun schitterende artistieke carrières uit.

Reinhilde aan het werk met een hoed van eigen creatie

 

 

 

Reinhilde gepassioneerd aan het werk, gebogen over het kantkussen, met gepaste hoed van eigen creatie.

 

 

 

 

 

 

Spellewerkend zie ‘k u geerne,

  vingervaste, oudvlaamse deerne,

     die daar zit aan ’t spinnen,   

  met  ’t vlugge alaam, uw kobbenet

                        Guido Gezelle


Bron : Leo Crul, verhalen van vader Daniël en familiefoto’s ( copyright)