Van Zevensterre tot Blauwe Zaal

heemkunde sint-kruis blauwe zaal

Pol Declercq, 2007, (€ 9)

Deze boeiende en ruim geillustreerde studie beschrijft de geschiedenis van de bekende hoeve "De Blauwe Zaal" in Sint-Kruis, vandaag de dag vooral gekend als manège van de ruitersclub Sint-Hubertus. Oorspronkelijk heette deze site "het goed Zevensterre" zoals men kan zien op de kaart van Pieter Pourbus uit 1571.
Na de beschrijving van het ontstaan van Sint-Kruis uit "Villa Gera" en de 15 tiendenhoeken laat de schrijver ons kennismaken met de eigendomsopvolgingen en bewoningsgeschiedenis van deze hoeve. Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar de familie Defreyne die als huidige eigenaars de gekende manège uitbaten.
In een viertal bijlagen worden enkele bijzondere onderwerpen belicht: de bunkers op en rond de Blauwe Zaal, de mysterieuze "affaire de Mazières", wat terminologie uit het Ancien Régime, en de ruitersclub Sint-Hubertus.