WHSK: wie zijn we?

De Werkgroep Heemkunde Sint-Kruis (WHSK) verzamelt, inventariseert en onderzoekt sinds 1987 wat in onze gemeente leeft of leefde. Daarvoor raadplegen we niet alleen archieven, documenten, boeken, kranten en kaarten, maar gaan we ook actief op zoek naar getuigenissen en naar foto’s en schilderijen van dorpsgezichten, festiviteiten en bewoners. Ook aankondigingen van geboorte en huwelijk en doodsbrieven en -prentjes zijn welgekomen bronnen. Wij bewaren en inventariseren dit alles.

We zijn niet alleen geïnteresseerd in het erfgoed van Sint-Kruis en Male, maar ook van Vivenkapelle omdat "Viven" tot eind 1976 deel uitmaakte van Sint-Kruis.
Je kunt deze collecties ook zelf raadplegen in ons documentatiecentrum, lokaal De Zorge, Moerkerkse Steenweg 194, aan de rotonde nabij de kerk. Dit kan na afspraak met onze documentatiebeheerder Maurice Vanparys of onze webbeheerder Pol Declercq (zie ‘contact’).
Dienst aan de gemeenschap is dus onze tweede pijler. We delen graag onze kennis met wie geïnteresseerd is. Dit doen we niet alleen via deze website.
Jubilerende groepen doen graag beroep op ons voor info of assistentie.
Onze tweejaarlijkse tentoonstellingen tijdens Sint-Kruis-kermis in september worden druk bezocht en onze publicaties worden sterk gewaardeerd:

Heb je zelf iets liggen? Of een vraag?
Heb je als particulier, vereniging of bedrijf interessant materiaal over Sint-Kruis waarvoor je een goede bestemming zoekt (vlag, parochieblad, tijdschrift, affiche, foto, archivalia, verslagboek,…)?
Bij ons is het in goede handen.

Ben je bereid om foto’s, affiches, schilderijen, aankondigingen van doop en huwelijk, doodsbrieven, bidprentjes, … te laten scannen of kopiëren? Zit je met een vraag over Sint-Kruis of een Sint-Kruise familie?
Contacteer ons.

De WHSK is een echte werkgroep: de 14 leden verbinden zich ertoe elke eerste dinsdag van de maand samen te komen voor een werkvergadering rond heemkunde en tussendoor actief mee te werken aan publicaties, tentoonstellingen, dienstverlening en verwerking van aanwinsten.

De WHSK maakt deel uit van de vzw Brugs Ommeland/ Koninklijke Heemkundige Kring Maurits Van Coppenolle. Deze telt meer dan 500 leden. Wil je lid worden van vzw Brugs Ommeland?
Het lidmaatschap bedraagt: € 25 via IBAN: BE23 0353 2834 0391  BIC:GEBABEBB
Website: http://www.geschiedenisbrugge.brugseverenigingen.be/