Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

update 23/09/2019

Meer dan 600 bezoekers kwamen naar de Expo.

Kermisexpo
 

Meer dan 600 bezoekers kwamen naar de expo "Sint-Kruis als landbouwdorp in de jaren 1800' en '100 jaar Landelijke Gilde Sint-Kruis' met zoals te verwachten veel landbouwers. Blikvangers waren de originele kaart van de Watering van de Broek uit 1840, een muur vullende collage van 16 kadasterkaarten uit 1809, de vlag van de Landelijke Gilde Sint-Kruis, agronomische boeken, munten en getuigenissen uit de 19de eeuw, kaarten met het grondgebruik en bebouwing in de jaren 1800, foto's en reproducties van schilderijtjes van hofsteden, enz... Meerdere bezoekers waardeerden niet alleen de  interessant gebrachte info, maar maakten ook afspraken om ook aanvullende foto's en schilderijen te komen scannen of fotograferen. 
 
Publicatie
 
De beperkte ruimte van de trouwzaal van De Zorge liet niet toe alle info te tonen. Daarom is er de publicatie van 170 kleurenpagina's (18 euro). Die was nog tijdens de expo uitverkocht. Wie niettemin toch geïnteresseerd is in een exemplaar laat dit best weten via deze site of één van de leden van de WHSK. Op die manier weten we of het zinvol is een betaalbare bijdruk te regelen.
 
Klik op de sfeer foto's om te vergroten

 

Kloostergemeenschappen in Sint-Kruis 

 

Op het grondgebied van Sint-Kruis hebben zich in de loop der tijden meerdere zustergemeenschappen gevestigd, maar slechts één mannengemeenschap, lees meer klik --> <kloostergemeenschappen>

Maurits Dousselaere Kunstschilder

Op de voorgrond: kunstschilder Maurits Dousselaere aan het werk op het voetpad van de Moerkerkse Steenweg (Sint-Kruiskermis 1976)

 

 

 

 

Johan Duyck (c) geeft Maurits Dousselaere (°1923 +1985), de talentrijke tekenaar en schilder die in de Julius Dooghelaan woonde en zich vooral bekwaamde in het maken van wit-zwart - of ingekleurde etsen, een plaatsje bij de Sint-Kruisenaars.            

 

 Lees meer

 

Wie kan ons helpen?

Origineel glasnegatief

 

 

 

 

Een heemkundige kring komt van alles op het spoor. Honderd jaar oude glasplaatnegatieven bijvoorbeeld. Ze werden door nieuwe bewoners gevonden op de zolder van heemkundige Magda Cafmeyer. Eenmaal gereinigd, gescand en omgezet naar een gespiegeld positief beeld begint de zoektocht: wie en wat wordt afgebeeld? Wanneer? Door welke fotograaf? Wie kan ons helpen bij de identificatie?.

 

Bekijk alle glasplaten, na bewerking en help ons.

Jules, Daniƫl en Antoine Crul

Rubriek Sint-Kruisenaars

Rita Bossuyt brengt met interessante illustraties uit hun familiearchief het levensverhaal van hovenier Jules Crul  en zijn twee zonen, de glazenier Danïël en de keramiekkunstenaar Antoine. Je vindt hun verhaal in de lijst van de Sint-Kruizenaars.

 

Danïel en Antoine Crul ontwikkelden hun uitzonderlijke kunstenaarstalenten aan de Academie te Brugge en aan het Sint-Lucasinstituut te Gent. Met passie en gedreven inzet bouwden zij hun schitterende artistieke carrières uit.

 

Lees hier meer over:
 

De begraafplaats Sint-Kruis

Maak via een leuke diavoorstelling kennis met de begraafplaats in de Pastorieweg Sint-Kruis. Foto's van Johan Duyck © & Michel Van den Brande © & Monique Depraetere ©copyright

klik "Diavoorstelling" voor start (pop-up venster)

Een origineel geschenk

Boek Vlag Voorop !

 

 

 

Op zoek naar een origineel geschenk om een lid van jouw vereniging te danken of te vieren? Het moet niet altijd enkele flessen of een plant zijn. Onze publicatie ‘Vlag voorop! Verenigingen en hun vlaggen in Sint-Kruis, Male en Vivenkapelle’ zal een echte Sint-Kruisenaar of Vivenaar zeker plezieren. Het boek is een originele benadering van ruim 130 jaar sociaal leven in Sint-Kruis in 178 vierkleurenpagina’s. Vanaf een bestelling van twee exemplaren te koop aan 15 euro.

Voor meer klik hier.

 

De Zorghe

update : 02/09/2019

Werkgroep Heemkunde Sint-Kruis geeft graag inzage in zijn collecties en kennis over Sint-Kruis via deze website. Aanvullingen (foto's, weetjes), reacties of vragen zijn welkom. Raadplegen van de reële foto's, documenten en kaarten kan na afspraak.  
    
                         
Geniet van het grasduinen.

contact of vragen:  Mail